Алтернатива, април 2017

12.04.2017 г.
Автор: Архангел.бг

Излезе от печат априлският брой на „Алтернатива”. Темата за Възкресението е разгледана този път през въпросите за вярата и неверието. Защо ни е толкова трудно да вярваме? Защо държим да управляваме всичко с ума си и не отваряме сърцето си за Божията благодат? Защо повечето хора предпочитат да вярват в нещо общо и безлично, във всевъзможни теории и фантазии, само  и само да „заобиколят” личността на Христос, личната среща с Него? Само че, както се казва в една от статиите на броя: „Човекът е подобен на Бога – на своя образ – и може да постигне подобието, когато е в общение, а когато то е нарушено, нарушава се и неговата човечност”.

Но изглежда вярата не е само въпрос на избор, а и на решимост и смелост. И никога не е късно да обърнем посоката на живота си, да чуем призива на Христос: „и не бъди невярващ, а вярващ”! Затова ще завършим анонса с думите на св. Йоан Златоуст:

„Ако някой е успял да дойде чак в единадесетия час”, дори и тоя, който е излязъл на делото Божие твърде късно, взел е да се грижи за спасение на душата си на старост, „и той да се не страхува от това, дето е закъснял, понеже Домовладиката, бидейки великодушен и щедър, приема и последния като първия, успокоява и дошлия в единадесетия час, както трудилия се от първия час”, въздавайки на всички това, що им се пада. „И първия удовлетворява”, награждавайки го по справедливост, „и последния милва” по снизхождение, и на „тогова дава” заслуженото, и „на тоя дарява” по Своята благост; и „добрите дела приема” с радост, и благото „намерение целува” с любов; и „деянието почита”, както трябва, „и доброто разположение хвали”. 

„И тъй, всички влезте в радостта на своя Господ! И първи, и последни, приемете награда” от милосърдния Владика! „Всички се насладете от пиршеството на вярата, всички се възползвайте от богатството на благостта” Божия! 

Можете да закупите списанието от книжарницата в Духовно-просветния център или в някой от варненските храмове. 

Още от Какво се случва в центъра

Три беседи за семейството

25.05.2018 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Продължение на традицията в енорията да се провеждат прояви, посветени на християнското семейство. Беседи за любовта, взаимоотношенията между мъжа и жената в семейството и възпитанието на децата от гледна точка на богословието и психологията.

Алтернатива, май 2018

15.05.2018 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Излезе от печат майският (223) брой на „Алтернатива”. Много от статиите в него са свързан с две свети личности, чиято памет честваме през този месец – св. Константин Велики и св. цар Борис-Михаил, наречени от Църквата равноапостолни за ревността им и за вярата...

Седма публична лекция от програмата „Съпричастност”

15.05.2018 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Има ли връзка между личност и поведение? Даваме ли си сметка за нашето поведение в различни ситуации? Забелязваме ли, че нашите реакции доста често са далече от конструктивното действие? Възможна ли е промяна? Първи тренинг - 18 май, 18.30 ч.

Какво се случва в центъра